Αναγνώριση συναισθημάτων και αναγκών

Πολύ συχνά στις σχέσεις μας παραμελούμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας. Η μακροχρόνια συνύπαρξη, οι κοινωνικές και επαγγελματικές απαιτήσεις, οι καθημερινές υποχρεώσεις, αλλά και ο φόβος της αντιπαράθεσης με πιθανό επακόλουθο την τελική ρήξη, δεν αφήνουν επαρκή χώρο να σκεφτούμε και να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας – τί μας ικανοποιεί και τί όχι, τί απολαμβάνουμε και τί μας πιέζει, τί πιθανόν αισθανόμαστε ότι λείπει από τη σχέση μας. Η αγωνία για ανταπόκριση σε πρακτικά ζητήματα συγκαλύπτει συχνά τις επιθυμίες μας και συσκοτίζει αυτό που έχουμε πραγματικά ανάγκη στην επαφή μας με τον άλλον.

Ωστόσο, όταν η σχέση του ζευγαριού συνεπάγεται μόνο υποχρεώσεις, υποβαθμίζεται και ατροφεί. Η υποστήριξη, ο σεβασμός, η ιδιωτικότητα ή ό,τι άλλο είναι ζωτικό για τον καθένα παραγκωνίζονται και συχνά αγνοούνται. Όταν χάνεται η επαφή του ατόμου με αυτό που πραγματικά χρειάζεται, αδυνατεί να αξιολογήσει ουσιαστικά αυτό που μοιράζεται.

Η αλληλεπίδραση με τον άλλον καταλήγει να γίνεται μηχανική, μια ρουτίνα που προσφέρει μια επιφανειακή αίσθηση ασφάλειας χωρίς δυνατότητα εξέλιξης.